Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Maslow az okos

 

A múlt héten érdekes témánk volt az iskolában. Az önkéntes munka lényegét, szerepét próbálta Viki oktatónk nekünk elmagyarázni. Talán sikerült. Ha őszinte akarok lenni, nem könnyű ez a tanfolyam. De lehet,hogy csak én vagyok ezzel így. Az órának egyik fontos eleme volt az a piramis rendszer , amit ez az okos Maslow kitalált:)
Végig gondolva életemet nagyon hálás lehetek,hogy megadatott az amire már régóta vágytam. Mert ez elmélet nem szól másról , mint az ember igény rendszeréről. Talán egész fiatal korom óta szerettem volna jó, színvonalas, sokrétű, emberekkel kapcsolatos munkában részt venni. Nem tehettem meg. Dolgoztam , gyereket neveltem, adósságokat próbáltam eltüntetni. Még most is ott a gyárban kellene robotolnom, arról ábrándozva, hogy színházba,koncertre járok majd valamikor. A gép zajos , büdös gőzét beszívva kevés megmaradt agyamat kattogtathatnám a menekülési útvonal megtalálásán. Persze még ha ki is pattan az Isteni szikra ,akkor is ott a félelem ami belénk ivódik az évek során. A kevés, épp hogy élet elvesztése. Az emberek többsége szeretne másképp élni.Vágyik a jóra. De mint én is tettem , kínlódnak. Először a lakás, gyerekek felnevelése. Csekkek fizetése. Aztán jönnek a gyerekek , unokák finanszírozása. Nekem még nincs unokám, de a válás után sajna Otp-vel kötöttem 10 évre szóló kapcsolatot. Az a 6 év amit anyuval és a gyerekekkel közösen csináltunk végig bárhogy szerettem volna , nem a önmegvalósításról szólt. Maslow jól látta szerintem az elméleti felépítését az igényeknek. Csak ott hibázott, hogy az életben hiába van igényed bármire, ha lehetősséged , korlátaid nem engedik meg még a áhított élet elérését. Persze a tudatos célkitűzés és a kemény munka által előbb utóbb eljön a vágyott , új  élet. Én szerencsés vagyok. A sors küldött számomra egy társat, aki támogat a tanulásban , fejlődésben. Most már dolgozhatok magamon, vágyaimon. A kölcsönöm meg van még, de tudom, ha képzem magam szélesebb látókörrel , jobb munkával , vidámabb emberekkel fogok ezek után össze találkozni.

 

Megbélyegezve

Én hiszek a reinkarnációban. Hiszem, hogy minden előző életünkben tanulunk valami újat, addig ismeretlent. Azért kapjuk az élettől azokat a feladatokat, amit kapunk, hogy tapasztaljunk. Megértsük azokat az összefüggéseket amik ugyan láthatatlanok, de hatással vannak ránk és környezetünkre. De ehhez nagyon- nagyon sok életnek el kell telnie. És addig mi van? Igazából csak sejtem. Úgy gondolom azok az emberek akik nagyon az életeik elején járnak esendők. Megbotlanak, felállnak és próbálkoznak. Hibákat követnek el és szenvednek.Megkapnak minden rosszat az élettől. Alkoholizmus, drog, börtön. Megalázzák és elítélik őket.Kiközösítik és beskatulyázzák. Nincs még meg nekik az a bölcsesség, tapasztalat amire a sok életet megélt embertársaik már számíthatnak. Vannak akik igyekeznek, mert ők is szeretetre, odafigyelésre, kedves mosolyra vágynak. És persze vannak akiknek a szenvedés marad osztályrészül ezen a világon most. Akiken nem tudsz segíteni, mert nem jött még el az idő. Nem tehetsz érte semmit, csak figyelsz. Hátha valamikor mégis könnyebbé teheted sorsát. És mi van azokkal akik hibáztak, de kemény kitartással jobb sorsot kaptak most? Elfogadjuk, megértjük, segítünk nekik? Vagy múltjuk miatt elfordulunk tőlük? Emlékezve megbotlásaira , vad, korszakára esélyt se adunk neki ,egy más világ táruljon fel előtte? Nem inkább méltányolni kellene igyekezetét? Hinni, akarata , kitartása erejében? Biztatni és dicsérni? Fogni a kezét és vezetni? Hisz mi is ilyenek voltunk annak idején még ha nem is emlékszünk rá. Nekünk most az lenne a dolgunk. Hisz abban rejlik az erőnk. Segíteni, bízni és hinni. A múltját elfeledni és a jelenét nézni. Mert ezeknek az embereknek még a jelen törékeny nagyon. Hisz ismeretlenben tapogatóznak. Egy olyan világ részesei lettek ami számukra még sok , sok szokatlan új dimenziót nyit meg. Mi pedig attól leszünk erősek, hogy észre vesszük félelmeiket , gátlásaikat és nyitott szívvel nyújtunk nekik segítő kezet.


Sűrűn jöttek a csodák:)

 

Rég írtam már a saját életemről, gondolataimról. Valahogy nem jött össze,hogy 
leüljek és megírjam azokat a számomra fontos tapasztalatokat, érzéseket amiket átéltem az utóbbi időben. Talán a suli és az új évi pörgés hatása okozta.
A tavalyi két utolsó hónapot szeretném veletek megosztani. Lehet, hogy tévedek, de a magyarokra szokták mondani,hogy pesszimista nép. Nem látja meg semmiben a jót, szépet. Lehet benne valami igazság,de én azt mondom egyéntől függ. Velem az utolsó 10 évben történetek csodák és még fognak is! Tudom. A november, december is ezt bizonyította. Olyan lehetősségeket kaptam az élettől, amire nem számítottam. Nem is tudom,hogy írjam le nektek. Talán azzal kezdem,hogy én zene nélkül nem tudok létezni. Nekem a zene mindenre gyógyszer.Ki kapcsol teljesen és feltölt mint egy akkumulátor.Ha nem szólhat a számomra megfelelő dallam, meghaltam. Soha nem volt pénzem koncertekre járni. Pedig szerettem volna.És még szeretnék is. Az utolsó két hónapom alatt olyan lehetősségekkel tudtam élni, amiről nem is álmodoztam e ez idáig:) Mást se csináltam csak koncertre jártam. És ami az egészben a csoda mindet ingyen kaptam:) Rám gondoltam,felajánlották és én éltem a lehetősségekkel. Élvezhettem Bereczky Zoltán és Keresztes Ildikó igényes előadását. Megnézhettem a Houdini életéről szóló musicelt. Nem utolsó sorban pedig a "100 gitár egy színpadon" zenei produkció színesítette meg életemet. Hogy csináltam? Nem tudom! Talán az a titok,hogy szeretek segíteni. Másokra gondolni. Ez által ők is gondolnak rám. Nem igaz,hogy az emberek rosszak !Ahogy te állsz hozzájuk, úgy viszonyulnak ők is hozzád. Itt van rá a bizonyíték életem pár pillanata. Hinni, vágyni, elképzelni és szeretni. mindenki azt kapja az élettől amit megérdemel, amilyen energiát belefektet, Amit elképzel és gondol. Számomra ez a két hónap bizonyíték volt,hogy jó úton járok ! Várnak még rám ettől szebb, jobb , nagyobb meglepetések is. Csak tennem és hinnem kell !

Köszönöm a lehetősséget: Bernadett MajorosRozália Jakusné KovácsGabriella Mogyorósi :)

 


Angel

https://www.youtube.com/watch?v=m1LedNa9M8U

Vihar:)

Amikor kijössz a viharból,

többé már nem leszel ugyanaz az ember.

És éppen ez a vihar lényege.

Murakami

 


Idézet

„Mindenki maga irányítja a sorsát, mi magunknak kell megteremtenünk a boldogságunk okait, csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más.”
Dalai Láma

Férfi agy, női agy:)

https://www.youtube.com/watch?v=K9yXyy5FNRM