Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Vajon ezt tudják odafent?

 

 

 

" Akkor lehet sikeres Magyarország , ha ember és ember között
nem származás, nem világnézet, nem a vallás, nem pártállás,
hanem a tudás, tehetség, a munka tehet csak különbséget. "

Szent-Györgyi Albert

 


 

Vannak véletlenek, vagy mindennek oka van?

Ma volt az első munkanapom, itt ebben a gyönyörű épületben:) Reggel ahogy közelítettem bejáratához eltűnődtem. Véletlen, vagy oka van annak,hogy itt sikerült elhelyezkednem? A tanfolyam záródolgozatát pont a Palóc Múzeum létrejöttéről, kiállításairól, működéséről írtam.Elgondolkoztam azon is,hogy idővel ,ha Isten engedi vidéken egy parasztházban szeretnék élni. Itt ez az épület sok mindent elmond nekem. Arról a világról, amit most még nem ismerek,mert soha nem volt kertem, állataim. Szokhatom a csendet, békét és ismerkedhetek a jövőmmel, amit az egykori paraszt emberek fotói, eszközei megsúgnak számomra.Véletlenül kerültem ide? Nem hinném. De az okát csak a sorsom tudja:)


Ítélkezés

„Másról soha ne ítélkezz, és ne bántsd meg se szavakkal, se tettekkel. Mert nem tudod, Őneki mi fáj belül a szívében, amit nem lehet kioldani és szélnek engedni soha. Fájó szívvel is lehet mosolyogni, csak nagyon nehéz, és nem tudja senki megérteni, amíg hasonlót nem élt át az életében.”

 


Búcsú

 

Amikor valaki eltűnik az életedből, és nem lehet visszacsinálni, hogy újra láthasd, hogy elmondhasd neki azokat a dolgokat, amiket akartál, (...) foghatsz papírt és ceruzát, és írhatsz egy levelet. Ez lehet végtelen hosszú vagy csupán egy szó. Leírod, hogy milyen ember volt. Csak amit érzel. Aztán ahelyett, hogy összehajtanád, meggyújtod, és a füstjét elviszi a szél, és a füsttel együtt a benned lévő fájdalmat is.

Én hiszem,hogy még évek múlva is el lehet mondani:) Szerintetek?:)

 


Magabiztos ember

A valóban magabiztos ember nem viselkedik arrogánsan, hiszen az arrogancia csak a bizonytalanság elleplezésére szolgáló vékonyka fátyol.

(Amy Cuddy)

 


Anyám álma

Ahogy öregedett anyum, egyre többször mondott olyan dolgot  amit én még  fiatalon nem értettem.  Furcsálltam és talán kicsit is idegesítő volt számomra  sokszor  elképzelései  a világról, életről. Most, hogy én is beléptem a középkorúak táborába kezdem átélni és megérteni őt. Nagyszüleim és nővérem halála után ő ott maradt egyedül szülővárosomban. Még én 20 km-rel távolabb éltem akkor még férjemmel és a két gyerekkel. Ha volt  időnk  kimentünk  hozzá,de azaz  idő mit ott töltöttünk csak egy pillanat lehetett számára a magányosan eltöltött órákhoz, napokhoz képest. Most kezdem megérteni azt  amit annak idején hülyeségként kezeltem.  Vágyott egy nagy házra ahol mi, a gyerekeinkkel  közösen és vele élhettünk volna. Egy kis kert,  egy kis udvar és egy garázs, ahol volt férjem maszekolhatott volna. Együtt lett volna a család. Közös ebédek, vacsorák. Közös kerti munka  és közös ünnepek. Most,hogy felnőttek a gyerekeim, most  így 50 évesen érzem,tudom mennyire rossz volt számára a magány. Mennyire feleslegesnek és üresnek érezhette napjait. Nem volt aki egy kis boldogságot, ricsajt  okozott  a   csendes lakásban. Mára már nekem is nagyok a gyerekeim. Élik a saját életüket. Lányom Pesten, fiam itt a városban  a barátnőjével. Tudom nem lenne jó ha együtt élnénk mind, mert kell  a szabadság, önállóság. A generációk közti  nézeteltérés, súrlódás  akár meg is mérgezhetné kapcsolatunkat. Bele kell törődnöm, hogy felnőttek és egyre ritkábban igénylik segítségemet. Talán így van ez jól. Örülnöm kell  annak a kicsi időnek mit közösen eltöltünk. Elfogadni  döntésüket és támogatni  elképzeléseiket.  Anyum álma nem valósult meg. De bízom, hogy az enyém megfog. Egy kis parasztház vidéken, ahová majd gyerekeim,unokáim  mindig szívesen jönnek ha lesz szabadidejük ,mit velem akarnak eltölteni.

Utólsó közös képünk:(

 

Előre:)

  • Érezni, vágyni, akarni, megkapni. Hallgass a szívedre, mosolyogj többet és merj kockáztatni.

Idézet

"Légy az, kiből árad a nyugalom. Légy az, kire nem hat a hatalom. Nyújtsd oda, hol kérik a kezedet. S menj oda, hol fázik a szeretet."

Gárdonyi Géza


CSODABOGARAK

      Életünk során számtalan emberrel találkozunk, akik lehet,hogy évekig, de lehet,hogy csak egy pillanatig vannak mellettünk. Sokan örökre nyomot hagynak bennünk, mert közel kerülnek szívünkhöz. Akikkel jó volt együtt dolgozni, bulizni. Akikkel mindent megbeszéltünk és számíthattunk rájuk. Persze az is előfordul, hogy egy embert teljesen elfeledünk . És persze vannak a csodabogarak akikkel nem tudunk mit kezdeni. Akik szerintünk mások. Szótlan, befelé forduló, bocsánat, hogy élek típus. Vagy épp ellenkező. Kapkodó és türelmetlen. Ítélkezünk akik a megszokottól eltérően öltözködők felett. A gazdagot irigyeljük a pénze miatt, még a szegényt lenézzük. Pedig színesek vagyunk és sok félék. Nincs egyforma ember és ez így a jó. Ki, hogy éli meg a minden napjait, kapcsolatait. Talán nekünk szürkéknek kellene változnunk Mert a szürkeségünk egy kényelmes állapot, de ugyanakkor az életünk halála is. És mi ezt érezzük is! Csak nem akarunk ezzel szembesülni. Inkább a könnyebb megoldást válasszuk. Ítélkezünk, megszóljuk azokat akik kilógnak a sorból. Kinevetjük,kigúnyoljuk a tőlünk gyengébbet . Ettől érezzük magunkat erősnek . Bele se gondolunk a másik helyzetébe. Nem látjuk életét és nem is akarjuk. De jó ez így? Jó,hogy erőnket az irigység, gúnyolódás türelmetlenség, érzéketlenség, előítélet táplálja? Hol van belőlünk az empátia, segítőkészség, tolerancia? Hol az együttérzés, odafigyelés, megértés? Panaszkodunk a világ és az emberek gonoszsága miatt. Holott mi alakítjuk a világot. Nekünk szürkéknek kell tennünk , hogy a világról alkotott kép más legyen. Nekünk szürkéknek lenne feladatunk , erőt adni azoknak a csodabogaraknak akiket a sors másságukkal megáldott. Az apró, pici gesztusokkal , elmondani számukra jó szándékunkat. Bátorítani arra ,hogy merjenek nyitni és élni. Próbálják a lehetősségeiken változtatni , magukat elfogadni. Mert érzik ők, hogy mások, de tenni ellene segítség nélkül nem tudnak. Türelem , odafigyelés , szeretet az amire leginkább számukra fontos. Mi pedig szürkék , kiszíneződünk, mert végre megérezzük, hogy valami fontosat, szépet tettünk más emberekért. Ez pedig erővel, boldogsággal tölti el lelkünket.

     

Mi vagyunk mind

 

 

 

Az vagy, ami vagy. Sok minden belefér egy emberbe: tűz és hamu,

lobogás és szunnyadás, kegyetlenség és megbocsátás.

Hioszi Tatiosz