Címkefelhő
Feedek
Megosztás

cél !

„Az életnek akkor van értelme, ha megtalálod

benne a CÉLT. Ha bármit el akarsz érni az

életben, akkor azt csináld, amit igazán

szeretsz."


Nézd végig a filmet, gondold végig életed !

    Nem tudtam mi a baj velem. Hisz állandóan dolgoztam. Még is. Volt bennem valami félsz. Valami hiányérzet. Állandó feszültség a munkanélküliség, pénztelenség, betegség veszélye miatt. Aztán egy nap magányos órámban lepergettem életem addigi történéseit. Végig gondoltam ismerőseimmel megtörtént eseményeket. És rájöttem. Rossz úton járok. Ha hagyom magam befolyásolni másoknak, rossz érzéseket, gondolatokat táplálni, akkor leragadok a szegénységben. Ha egy dologra fókuszálom gondolataimat, tetteimet csak azzal foglalkozom azt is váltom valóra. Mert így működik a világ, és a mi életünk. Az embernek döntést kell hoznia. Mit szeretne elérni még. Mi a vágya. Megkeresni a probléma gyökereit ami gátolta a lehetősségek sokaságának kiaknázásában. Arra jöttem rá, hogy mint elvállt nő félek az agressziótól, munkanélküliségtől. Félek a hajléktalanságtól és a betegségektől. Félek az anyagi összeomlástól, a banki tartozástól. Ez volt napjaim állandó gondolatai. Sokáig tettek róla, hogy ne is legyen más. Hisz ha bekapcsoljuk a tv-t mást se látunk,hallunk csak az aggasztó statisztikát,híreket. Sulykolják, mintha a szándékuk is az lenne, hogy féljünk. De végig gondoltam,hogy csak félelem lehet rossz hatással rám,ránk? Aztán rájöttem nem. Van más féle „csőlátás” is. Vannak akik pénzt hajszolnak, politizálnak, fanatikusan hívők. Banktól függő adósok. Minden pénzt divatra költők. No meg szenvedélyfüggők. És persze amit nem soroltam fel. Ezek az emberek mit látnak a világból magukon kívül? Jó ez így nekik? Látják azokat az összefüggéseket amiket mi a rájuk való odafigyeléssel,táplálással beindítottunk? Mert ez egy láncreakció. A tv-ből áradó agresszió hatással van ránk,amitől még jobban félünk. A politika hatással van ránk amitől kétely,bizonytalanság,gyűlölet, bosszú uralkodik el rajtunk. A pénz rabszolgájává vállunk a divat és a reklám hatására. Őrült módjára,kifulladásig képesek vagyunk hajtani,hogy meglegyen minden ami nem is fontos. Rájöttem, nincs mese, ki kell lépni a mókuskerékből. Szétnézni és látni, mire van igényem. Ami tényleg fontos a számomra. Nem hagyni, hogy uralkodjanak azok felettem akik semmit nem tesznek értem. Kizártam az életemből őket. Brüsszeltől se félek. De nem is támadom. És nem érdekel Orbán, de Gyurcsány se. Nem politizálok és nem rohanok boltba a legújabb kütyüt megvenni hitelre. Még a lakásomon jelzálog hitel jó pár évig adna okot a görcsölésre,de nem teszem. Lesz melóm, egészségem és jó kedvem,kitartásom ,hogy dolgozzak amíg csak bírok. Nem hagyom, hogy a az a rendszer ami nem " igaz" uralkodjon felettem.Mert az " IGAZ" rendszert én építem fel a saját hitem szerint.

Fontos vagy:)

 

 

 

Fontos vagy. Mert vagy. Csendes érkezés, boldog ébredés, puha ölelés, izgalmas felfedezés, szelíd érintés, lágy dallam, könnyed szárnyalás, valóra váló csoda. Vagy napfény, víz, levegő, illat, íz, szín, kávé, mézescsók, magasság, mélység, távolság, közelség.

Csitáry-Hock Tamás

LELKEDNEK TITKAIT MÉLYEN MEGŐRZÖM ÉN

 

A szó hatalma

 

 

Április 11 a "Költészet napja". A gyarmati Művelődési ház versekből összeállított műsorral ünnepelte ezt a szép napot. A műsor részeként még Juhász Ákos költő mesélt az életéről. 
Érdekes volt számomra az egyik kérdés, amit feltettek az idős költő számára.
" A szónak van ereje?"
Hirtelen azt gondolhatnánk,hogy nincs. De életemet vissza pergetve és végig gondolva a velem történteket,rájöttem,hogy igenis nagy ereje és súlya van minden szónak.
Talán két fontos dolog határozza meg egész sorsunkat. A gondolataink, után a kimondott szavaink ,amit tettek követnek. Tetteink pedig hatással vannak életünkre és környezetünkre. Ezért nagyon érdemes odafigyelni szavainkra,gondolatinkra. Még jó pár évvel ezelőtt szégyenlem ,de elég cifrán káromkodtam:( Aztán rájöttem,hogy igazából semmi értelme. Előbbre nem visz. Problémáimat nem oldja meg. Erőt nem ad. A buktatók csak kitartással, megoldás kereséssel, szorgalommal hárulnak el. El kell felejtenem a "Nem tudom, nem akarom, nem megy, ....." mondatokat. El kell felejtenem a " Hülye vagyok hozzá" és a többi hasonló gondolatot, mondatot.
Onnantól kezdve tudatosan vigyáztam szavaimra.
"Menni fog. tudom, megcsinálom."
Nemkönnyű feladat az elmére és szavunkra figyelni. És persze nem könnyű félelmeinket ,gátjainkat leküzdeni. Kényelmesebb panaszkodni, elfogadni rossz sorsunkat, helyzetünket,mint szembe nézni azokkal a gátakkal amit génjeinkkel kaptunk őseinktől. De saját és gyermekeink sorsa, boldogulása a tét. Hinnie kell minden embernek magában.Erősnek,szépnek,ügyesnek és boldognak lennie. Ez pedig panaszkodás, negatív gondolat által nem lehetséges.

 


Pillangó hatás:)

Tudod, kisfiam, a világon nagyon sok a csalán, a tövis, a gyom. Mert az emberek sokkal több rosszat cselekszenek, mint jót. És a csalán, a tövis meg a gyom a rossz cselekedetek nyoma ezen a földön. De láthatod, hogy pillangó is van azért. A sok kicsi pillangó a sok kis jóság hírét hordozza magával. És vannak aztán szép, nagy, tarka szárnyú pillangók: ezek a ritka, nagyon jó cselekedetek. Minél szebb és nagyobb jót teszel, annál szebb, nagyobb és színesebb pillangó száll föl a nyomában. (...) Nem baj, ha az emberektől nem kapsz érte hálát. Minden jótettedet egy pillangó viszi hírül.

Wass Albert

Vendéglátás egy más kultúrában

 

 

A gyermek rajz kiállításból   2 remekmű:)

 

A három hónapos suli a rövid idő ellenére is pár emberrel közel hozott minket egymáshoz. A facén, életben így a suli végeztével is tartjuk a kapcsolatot és ez nagyon jó. Számomra több szempontból is. Szeretem az embereket:) Szeretem tudni életük merre tart, hogy boldogulnak. Sorsuk, gondolkodásmódjuk megismerésével az én látásmódom is alakul, bővül. És talán ami a legjobb, soha nem leszek egyedül. Sok magányos ember van és én is közéjük tartoztam még nem is olyan rég. Aztán rájöttem, hogy ezt a problémát én csak tudom megoldni, ha nyitok az emberek felé. Elfogadom, hogy mások másképp élik a mindennapjaikat. Megértem, hogy minden ember más felfogással, szükséglettel , látásmóddal jön e földre le. És ez így van rendjén. Ettől szép és színes a világ ! No, de amiről írni szeretnék az a tegnap délutáni élményem. A suli ideje alatt a padtársam egy karancssági roma származású nő volt. Az élet nem volt hozzá kedves sajnos. Anyukáját, testvérét ápolta sok-sok éven keresztül, ami lemondással jár, ha jól belegondolunk helyzetébe. Ez az asszony mivel családja nincs, a romák társadalomba való beilleszkedését, a roma kultúra megtartását tűzte ki életfeladatul. Az iskolát is azzal a céllal kezdte el, hogy falujában olyan programokat szervezzen amiből a roma fiatalság pozitív irányba indulhat el. Szeretne olyan alternatívákat mutatni a fiataloknak, amik reményt adnak a arra, hogy van kiút a kilátástalanságból, munkanélküliségből. Nagy feladat és minden elismerésem az övé. Energia, kitartás, szeretet, lemondás az ilyen elkötelezettséggel járó meló. Nagy megtiszteltetés volt számomra e rendezvényen részt venni. Hazudnék ha azt mondanám nem volt fura:) Az volt. Egy olyan az a vendég szeretet amivel Melinda fogadott minket elfeledtette velem az “ Én itt idegen vagyok “ érzést. Jó volt látni, hogy padtársam családi gondjait félre téve a közössége érdekében olyan élményt hozott létre amiről faluja szerintem sokáig fog visszaemlékezni.
Kívánom,hogy sok-sok szép rendezvényt álmodjon és valósítson meg hátralévő élete alatt. Mutasson példát élete a faluban élő gyerekeknek. Minden segítséget kapjon meg égiektől, földiektől a kitűzött célja eléréséhez.