Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Előző életeink tettei, érzései a tudatalatti sötétjében pihennek elfelejtve. A legtöbben csak a belőlük leszűrt tapasztalatot hozzuk magunkkal.

Ara Rauch

Festmény : RASSOULI


A karma (...) egyik legfőbb tanítása: oldd meg most a problémáidat, máskülönben később újra szenvedni fogsz miattuk, amikor megint elcseszed ugyanazt a dolgot.

Elizabeth M. Gilbert


Ég a tűz !!

Tegnap egy rendezvényen voltam, ahol saját verseiket szavalták el az amatőr költők. Tökéletesek voltak a versek. Gyönyörűen szavakba öntve, tartalmas mondanivalóval rendelkeztek. Nem voltunk sokan, de a hangulat kellemes, meghitt volt. Ahogy ott ültünk a tűz körül és a megzenésített versek előadását hallgattuk, elgondolkoztam múltunk, jelenünk, jövőnk lehetősségein. Ezek a gondolatok nem csak bennem kavarogtak. Ahogy elhalkult zene közöttünk ülő barátunk megosztotta velünk gondolatait a tűzről. Mi köze a tűznek életünkhöz? Hozzánk emberekhez? Nem is gondolnánk milyen sok. Tűz nélkül megfagynánk. Ő ad fázó testünknek meleget. Ő az aki segít elkészíteni ételünket. Gondoskodik téli estéken a szoba melegéről. Általa tapasztalhatjuk meg a szélsősségek pusztító hatását. Szelíd lángja egy pillanat alatt mindent felperzselő, pusztítást végezhet ha tiszteletünkkel, figyelmünkkel nem ő a központ. Ő körülötte énekeltünk gitár kísérettel osztálytársainkkal, barátainkkal a nyári táborban indulókat. Emlékszel még hangulatára? Az összetartozás érzésére? A romantikára? Éjszakai állatok halk neszezésére? Szúnyogok zümmögésére? Ugye milyen jó visszaemlékezni rá? Mára már kevés a tűz. A családok gázzal főznek. A lakások melegét csövekben áramló víz biztosítja. Mindenki rohan és kevés az idő. A gyerekek számítógép előtt töltik idejüket, vagy kulccsal a zsebükbe az utcán unatkoznak. Már szenvedély sincs. Csak közöny. A tűz elvesztésével elfelejtettük mennyire fontos az odafigyelés? Nincs már összetartozás és romantika. Közösség. Talán gyerekeink azt se tudják mi a szalonnasütés? Milyen érzés a kormos zsír csöpögtetése kenyerükre. A szél fújta füst fojtogatása, marása. Más lenne az élet, ha tüzet nem hagynánk meghalni? Szerintem igen. Megtanulnánk újra gondolkozni, beszélgetni, bízni. Egymásra figyelni és egymásnak segíteni. Együtt érezni. Kell a tűz! Ő az élet és a halál. Most tavasz van. Menj ki a családdal a kertbe, gyújts tüzet és mutasd meg gyerekeidnek a lángot. Mutasd, hogy van élet idegeskedés, magány, internet nélkül is. próbáld ki! Szerintem mindenki élvezni fogja.

Tavasz

Tavasz. A legjobb időpont a változásra, és a változtatásra.

Leiner Laura


Folyónál

 

Házunktól nem messze kanyarog az Ipoly. Régebben nagyon sokat jártam le a partjához anyuval meg a kutyával. Aztán valahogy elmaradtak ezek a séták. Már se anyu, se kutya. Valami ellenállhatatlan vágy tegnap délután mégis kimozdított. Olyan szép idő volt. Leültem a folyó martjához és gondolkoztam. Nekem valahogy mindig a természet volt az a hely ahol a gondolataim letisztulnak. Ahol a kérdéseimre megkapom a válaszokat. Ahol jól érzem magam. Aztán fogalmam nincs minek nevezzem villant be. Talán ez is meditáció. Az jutott eszembe, hogy a folyó is olyan, mint az életünkJ Forrása a születésünk. Útja az életünk. Ahol most épp vagyunk a jelenünk és ami még hátra van a jövőnk. Zavaros, megduzzadt hömpölygő víz érzéseink, félelmeink amitől szabadulnánk, de nem megy. Erős hullámzása jelképezi szenvedélyünket, dühünket, fájdalmunkat. Türelmetlen vágyunkat egy jobb élet után. Mert ha visszatekintünk a folyóra úgy gondoljuk, eleget tapasztaltunk már. Elég a rosszból. Nehezen fogadjuk el, az élet lényegét. Tapasztalni, tanulni, változni és formálódni. Jobbá lenni. Tegnap ott ültem a parton és meditáltam. Mi vár még rám?  Letisztul forrásvizem? Megszabadulok kicsit is hömpölygő, félelmeimtől, korlátaimtól? Tajtékzó vizem valaha nyugalomra, békére talál? Lecsendesedik az óceánhoz közeledve? Vagy vad hullámai pusztítást okoznak életembe? Ha így gondolkozom életemről, tudom, hogy a munka amit befektettem gondolkozásomba, érzésvilágomba, hitembe megtérül. Az óceán torkolatához közelítve elérem célomat. Lassan, de biztosan a folyó nyugalmával haladok utamon. Kívánom neked is a megbékélt, nyugodt mederben folyó életet. Legyen az életed a boldog, kiegyensúlyozott létezést. Gondold végig forrásodtól mostanáig lefolyt életed és dolgozz vized szabályozásán.

Népünk

Magyarország a hon neve,
hová lepottyantott a gólya,
népem nyilazva jött ide -
és máig sem szokott le róla,
a lovat eladták alóla,
mégis oly peckesen feszít,
minthogyha egész Európa
félné ma is nyílvesszeit.

Baranyi Ferenc

Hát ja! Hol az alázat? A kereszténység? A spiritualizmus? És a stb,stb, stb...... ????


Jövőd

A múltnak, bármi is történt benne, nem muszáj befolyásolnia a jövőt. Ha most, a jelenben hozol egy döntést, az felülírhat mindent, ami történt, mindent, amit valaha tettél. Ez fog kihatni a jövőre.

Ara Rauch

PROBLÉMÁDRA NEM TALÁLSZ MEGOLDÁST? 
ÍRJ!!! 
KÖZÖSEN MEGOLDJUK:)
HIGGY ÉS BÍZZ BENNE!!!


Meguntam.

Kicsit besokalltam ami jelenleg ebben az országban van. Tudom, ez negativizmus. De
teljesen nem tudom magam kivonni a rádió, tv, internet hatása alól. Csodálkozom és elszörnyedek, hogy tanult, állítólag okos emberek mikre képesek a hatalomért, győzelemért. Ezért úgy döntöttem 4 évem van, hogy felkössem a gatyám és induljak a következő választáson. Mert már ideje lenne, hogy valaki tényleg komolyan , elhivatottan az ország és a nép érdekeit nézve tegye ami a dolga lenne. Nem kritizálni akarok senkit. Csak épp elmondani, hogy a gyűlölködés, egymásra mutogatás, hatalomért mindenre képes gátlástalanság elszomorítja az embereket. Kiábrándultság és passzivitás, hite veszettség, elkeseredettség és gyűlölködés jellemzi most a magyar népet. Kinek jó, hogy a tömeg fél? És nem mástól mint saját honfitársaitól? Nem horror ez? Szörnyűség? Egymásnak esni ideák, dogmák miatt? Számomra egy tudat alatti háború amiről nem is sejtik az emberek milyen hatása van. Nem csak ránk élőkre, hanem meg nem született gyermekeinkre, unokáinkra. Elgondolkodtató,hogy mi alapján és ki az aki egyáltalán indulhat a választásokon? Van a jelölteknek profizmusuk, erkölcsi mércéjük, hitük, elkötelezettségük az ország és a nép felé? Tanulták a szakmát? Vagy csak eldöntötték, megpróbálják? Hiúságuk, egoizmusuk vezérli őket? Vagy üres a zsebük és rabolni, fosztogatni akarnak? Számomra teljesen mindegy. Titok mi mozgatja őket. 4 év!!! Gyorsan elszáll .Kevés idő a felkészülésemre. Egész biztos politikus képzőbe fel se vennének. Akkor hogyan tovább??? Talán jó oktatási anyag lenne a történelem?? Azt hiszem igen. Hisz a történelem által látjuk a múltat, jelent és a jövőt. Csak gondolkozni kell. És persze a történelem adja a legnagyobb oktatókat. Gondolj bele! Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Gróf Széchenyi István, Mátyás az igazságos király. Deák Ferenc akit, „a haza bölcse” címmel illettek. Tőlük lehet tanulni, úgy gondolom. Persze az erkölcsi magatartás is fontos ha a népszolgálatába állsz. Teréz anya élete példa lehet, hogy felekezeti különbségek ellenére is nyújthatunk egymásnak segítő kezet. A politikusok számára mit üzen a munkássága? SEGÍTS! Adj erőt. Ételt, ruhát. Az embert nézd. Alázattal szolgáld őt. Mert azt vállaltad mikor a politikai pályára léptél. Nekem ők lesznek mestereim. Tőlük fogok tanulni. És még azoktól akiket meg se említettem. Mert vannak még páran. Hiszem, hogy lehetne másképp is politizálni. Csak akarni kell. Nem egymásra mutogatással, mocskolódással vívni meg a csatát. Példamutatással, tiszta erkölccsel, bölcsességgel, alázatos szolgálattal. Naív lennék? Igen. Tudom. De szerintem a többség ilyen politikust képzel el az ország vezetőjének. És ha lesz ilyen tudni fogjuk kire szavazzunk. Most a szenny , mocsok, korrupció, hazugság , agresszió az úr a pártoknál, politikusoknál. Remélem eljön az idő amikor ráébrednek, csak akkor végzik igazán hivatásukat ha a nép érdekeit szem előtt tartják . Máskülönben nincs felemelkedés. Nincs elégedettség és bőség.
A hatalom csak eszköz, végcél a népek boldogítása.
Deák Ferenc

Tisztelt a másik véleményét, hitét! Ne ócsárold, fenyegesd! Csak tedd ami a dolgod. Menj el szavazni.

Bungee jumping

 

Most megtudom milyen az extrém ugrás. És hazudnék ha azt mondom nem félek. Mert bennem van a para. Persze nem szó szerint kell érteni ezt az ugrást. Döntöttem és az életem ez által 180 fokban megváltozik. Az a tanulás , önismeret, tudatosság amivel az évek alatt megszenvedtem megérlelte bennem, hogy lépjek. Még önbizalmam, hitem bizonytalan, képlékeny. Még sérülékeny és kétségbeesés hamar eluralkodik rajtam. Várhattam a volna csodát. A biztosabb jövőt, alkalmat. De van olyan? Van tuti az életben? Szerintem nincs. Semmi nem biztos. A körülmények mindig változnak és nekünk velük kell változni, alkalmazkodni. 2 éve mikor eljöttem a gyárból tudtam, hogy az életem más lesz. Már nem alvásból és munkából fog állni. Már alkalmam lesz az útkeresésre is. Bár azt már tudom mit szeretnék csinálni majd, idő kell hozzá,hogy elérjem. Életem nagyját már leéltem. Talán még 20-30 évem van. Sok? Nem hinném. Egy pillanat alatt eltelik az idő. Csak azt veszi észre az ember, hogy megöregedett. Persze maradhattam volna a gyárba. Biztos pénz, biztos munka. Biztos fáradtság. De akkor minek az egész önismeret, önfejlesztés? Mindek a könyvek olvasása? Minek az önvizsgálat? Mi értelme az önfegyelemnek, amivel állandóan kontrollálja magát az ember? Mi értelme a tudatos pozitív gondolkodásnak? A pozitív hozzáállás az emberekhez? Ha csak olvasol, tanfolyamokra jársz, és nem változol nem leszel soha elégedett, boldog. Nem éred el azt a célt amit kitűztél magadnak. Merni kell kockáztatni. Kilépni a komfort zónából. Kínlódni kétségek között. Erősnek lenni és kitartóan haladni előre. Megtettem az első lépést. Nem tudom mi vár rám. Milyen kihívások előtt állok. Lesz-e erőm, hitem, kitartásom. Fogalmam sincs, hogy milyen életem lesz az elkövetkező időszakban. Butaságot csináltam? Az majd kiderül. Döntöttem . A többit a rábízom a teremtőre. Ő látja szándékomat, gondolataimat. Tudja motivációm okát, tisztaságát. Akkor miért ne lenne mellettem? Ő megért. Szóval ugrottam. És sokan meggondolatlanságnak , butaságnak, tarthatják ezt a döntésemet én mégis megfontoltnak tartom.


Ha a hozzáállásunk jó, akkor semmilyen akadály nem túl magas, semmilyen völgy nem túl mély, semmilyen álom nem túl elrugaszkodott, és semmilyen kihívás nem túl nagy.

Bob Gass

A jó vezető

A Tao három ékköve: könyörület, mértéktartás és alázat. Boldizsár azt mondta, a könyörület bátorsághoz visz, a mértéktartás nagylelkűséghez, az alázat pedig a vezetéshez.

 

Christopher Moore

 

A festmény :Mártfy Gabriella munkája