Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Káosz

 

Soha ne engedd, hogy a gyűlölet, a félelem és a tudatlanság föléd kerekedjen. Állandóan javíts magadon, hogy jobbá tehesd a világot, mert semmi sem nemesedhet, ha a legokosabbak, legbátrabbak, legkedvesebbek és legfantáziadúsabbak nem emelkednek a káosz fölé.

Cat Winters


Türelem

Tudnom kell, hogy mit akarok, miért, szabad-e azt nekem a lelkiismeretem hangja szerint is. Hogy aztán érdemes legyen egy életen át türelmetlenkednem miatta. Vagy türelmesen várakoznom reá.

Kornis Mihály

 


Különbözünk, de nagyon.

Vannak emberek akikkel sehogy nem találod meg a hangot. Próbálsz vele kommunikálni, de nem sikerül. Figyelsz rá, fogod az adását. Te is beszélsz hozzá aztán érzed, hogy nincs összhang. Bárhogy próbálsz fogalmazni félreérthető a számára. Miért van ez? Miért beszélünk el egymás mellett? Mi az ok, hogy két magyarul beszélő ember nem érti egymást??? Jó kérdés. De oka van. Az emberek viselkedését és kommunikációs stílusát a pszichológia négy kategóriába sorolja. Persze minden emberben lehet mind a négy részéből egy –egy kicsi szelet. Hogy megértsük magunk és mások működését az önismeret sokban tud segíteni. Te megtudod fogalmazni,hogy beszélsz, viselkedsz másokkal? Tudod milyen képet vetítesz kifelé? Mit gondolnak rólad? Mert teljesen más ahogy te magadat látod és más amit a külvilág lát. De kicsit beszélgessünk arról a négy kategóriáról ami az alap. Talán a legjobban beazonosítható a domináns. Őt mindenki felismeri, mert igazi vezető egyéniség. Kitűnik beszédével, mentalitásával, viselkedésével, versenyszellemével. Vegyes érzelmeket vált ki az emberekből pont ezek miatt. Van aki felnéz rá és van aki arrogánsnak, agresszívnak tartja őt. Aztán a befolyásoló, aki örök optimista. Szereti a változatosságot és jó a beszélőkéje. Hát mondjuk ki őszintén, ezt se mindenki csípi. Sok beszéd néha fárasztó tud lenni. A harmadik besorolás a támogató. Egy dominánsnak az agyára mehet egy támogató ember jelleme. Nyugodt, alkalmazkodó, barátságos stílusát ős passzív, makacs, rugalmatlanként látja. A negyedik a szabálytisztelő. A megnevezés mindent elárul. Ő a precíz, aprólékos, maximalista. De, hogy látják őt mások? Egy szabálytisztelő az szerintem aki a legnehezebb helyzetben van. Mert néha a szabályokat fel kell rúgni, amit ő nem tud megtenni. Egy ilyen ember az akit merevnek, bizalmatlannak, bizonytalannak, hűvösnek lát a külvilág. Ha ezeket szem előtt tartjuk és kicsit jobban odafigyelünk embertársainkra, talán jobban megértük ki, miért olyan amilyen. Változtatni csak magunkon tudunk ha mindenkivel megpróbáljuk megtalálni a közös nevezőt. Bár ez nem könnyű és tanulni kell. De talán már az is nagy előre haladás, ha megértjük a viselkedésének okát. Hisz akkor minden olajozottabban működne az életbe.
Ha gondod van ismerősöddel, főnököddel, barátoddal és szeretnéd tudni, hogy miben különböztök, mi mozgatja őt és mi téged írj. Közösen megoldjuk a rejtélyt.

Siker:)

Megszerveztem életem első csoportos kirándulását:) Igaz, segítséggel. Voltak kisebb hibák, de alapjában mindenki nagyon jól érezte magát:) Kirándulás  fő úti célja malonyai arborétum volt. Gyönyörű hely! Egy egész  nap kevés lenne, hogy töviről, hegyire bejárd. Remélem lesz még alkalom, hogy az itt résztvevő emberekkel, barátokkal elmenjünk megint valahová. Nekem van is ötletem. De ez még titok.

Nagymama lettem

 

A kicsi gyerekeim felnőttek. Persze ettől még az én kicsi gyerekeim.
Már mind kettőnek van párja és élik a saját életüket. Pár hónappal ezelőtt a lányom és a párja nagy bejelentéssel lepte meg az egész családot. Valahogy számítottam már rá, de mégis fura volt, hogy a pici lányom édesanya lesz. Még a mai napig fura. Talán azért, mert ritkán látom őket. Tőlem 90 kilométerre élik a mindennapjaikat. Nem vagyok részese annak az első kilenc hónapnak ami meghatározó lehet a baba egész életének. Nem segíthetek a konyhába, bevásárlásba, kutya sétáltatásba és sok egyéb másba. Nem érezhetem az uncsim mocorgását a pocakján keresztül. Nem énekelhetek neki már most dalokat. No jó ! Az nem is biztos, hogy jó ötlet, ha én a borzalmas hangommal dalolásznék szegénykémnek. Lemondás. Ez rossz nekem. Lemondás a 9 hónap várakozásáról. A készülődésről, vásárolgatásról, tervezésről. Lemondás a gyermeknevelésben való részvételről. Mert jó esetben is csak egy napos nagymama leszek. Ez pedig rossz érzés. Tudom. Mindig azt mondtam neki, hogy menjenek. Ne legyenek földhöz ragadtak. Próbálkozzanak máshol boldogulni. Ha érzik a késztetést menjenek külföldre dolgozni. Most mégis még ez a 90 kilométer is nagy távolságnak tűnik. Mintha világ végén élnék tőlük. Lassan megértem anyámat. Kezdek vele eggyé válni. Egy nagy ház kellene ahol együtt élhetnénk. A lányomék, fiamék és én. Kutya, macska, meg ami még jön. Tudom, hogy ez álom. Mert nekik más az elképzelésük. De szép álom. Az a helyes ha külön élik a saját elképzelésük szerint az életet. És én amiben tudom támogatom őket. Mert egy anyának és nagymamának az a dolga.


Véletlenek nincsennek

Az élet nem véletlenszerű események láncolata. Nincsenek véletlenek. Az emberek nem csak molekulák, amelyek összevissza ütköznek minden ok nélkül. Okkal ütköznek egymásnak az életben. Úgy kell, hogy legyen, hogy életünk során adott emberekkel kapcsolódjon össze az életünk, olyanokkal, akik majd megváltoztatják életünk folyását és tartalmát. Pontosan azok vagyunk, akiknek lenni rendeltettünk.

Mark Gimenez

 


Az Amerikában honos királylepke 3500-5000 kilométert repül,  hogy a telet Mexikó Michoacán töltse.
Ugye milyen kitartó?
És milyen szép látvány ennyi színes, légi csoda ?
Itthon egyre ritkább látvány a pillangó, fecske.
Talán óvnunk kellene őket?????


Lenin is megmondta!

Azok a munkák, amikre ma készítik fel a szakképzésben a gyerekeket, már jelenleg sem léteznek, és pláne nem lesznek a jövőben. Egyre gyorsabbak a változások, és többször kell újratanulni mindent az életben, ezért az iskola rugalmasságra, vállalkozó kedvre, kreativitásra, tanulásra és újratanulásra kell hogy felkészítsen, nem pedig fix dolgok beépítésére.

Vekerdy Tamás

Illusztráció: Mézga család magyar rajzfilm:)