Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Ég a tűz !!

Tegnap egy rendezvényen voltam, ahol saját verseiket szavalták el az amatőr költők. Tökéletesek voltak a versek. Gyönyörűen szavakba öntve, tartalmas mondanivalóval rendelkeztek. Nem voltunk sokan, de a hangulat kellemes, meghitt volt. Ahogy ott ültünk a tűz körül és a megzenésített versek előadását hallgattuk, elgondolkoztam múltunk, jelenünk, jövőnk lehetősségein. Ezek a gondolatok nem csak bennem kavarogtak. Ahogy elhalkult zene közöttünk ülő barátunk megosztotta velünk gondolatait a tűzről. Mi köze a tűznek életünkhöz? Hozzánk emberekhez? Nem is gondolnánk milyen sok. Tűz nélkül megfagynánk. Ő ad fázó testünknek meleget. Ő az aki segít elkészíteni ételünket. Gondoskodik téli estéken a szoba melegéről. Általa tapasztalhatjuk meg a szélsősségek pusztító hatását. Szelíd lángja egy pillanat alatt mindent felperzselő, pusztítást végezhet ha tiszteletünkkel, figyelmünkkel nem ő a központ. Ő körülötte énekeltünk gitár kísérettel osztálytársainkkal, barátainkkal a nyári táborban indulókat. Emlékszel még hangulatára? Az összetartozás érzésére? A romantikára? Éjszakai állatok halk neszezésére? Szúnyogok zümmögésére? Ugye milyen jó visszaemlékezni rá? Mára már kevés a tűz. A családok gázzal főznek. A lakások melegét csövekben áramló víz biztosítja. Mindenki rohan és kevés az idő. A gyerekek számítógép előtt töltik idejüket, vagy kulccsal a zsebükbe az utcán unatkoznak. Már szenvedély sincs. Csak közöny. A tűz elvesztésével elfelejtettük mennyire fontos az odafigyelés? Nincs már összetartozás és romantika. Közösség. Talán gyerekeink azt se tudják mi a szalonnasütés? Milyen érzés a kormos zsír csöpögtetése kenyerükre. A szél fújta füst fojtogatása, marása. Más lenne az élet, ha tüzet nem hagynánk meghalni? Szerintem igen. Megtanulnánk újra gondolkozni, beszélgetni, bízni. Egymásra figyelni és egymásnak segíteni. Együtt érezni. Kell a tűz! Ő az élet és a halál. Most tavasz van. Menj ki a családdal a kertbe, gyújts tüzet és mutasd meg gyerekeidnek a lángot. Mutasd, hogy van élet idegeskedés, magány, internet nélkül is. próbáld ki! Szerintem mindenki élvezni fogja.

Folyónál

 

Házunktól nem messze kanyarog az Ipoly. Régebben nagyon sokat jártam le a partjához anyuval meg a kutyával. Aztán valahogy elmaradtak ezek a séták. Már se anyu, se kutya. Valami ellenállhatatlan vágy tegnap délután mégis kimozdított. Olyan szép idő volt. Leültem a folyó martjához és gondolkoztam. Nekem valahogy mindig a természet volt az a hely ahol a gondolataim letisztulnak. Ahol a kérdéseimre megkapom a válaszokat. Ahol jól érzem magam. Aztán fogalmam nincs minek nevezzem villant be. Talán ez is meditáció. Az jutott eszembe, hogy a folyó is olyan, mint az életünkJ Forrása a születésünk. Útja az életünk. Ahol most épp vagyunk a jelenünk és ami még hátra van a jövőnk. Zavaros, megduzzadt hömpölygő víz érzéseink, félelmeink amitől szabadulnánk, de nem megy. Erős hullámzása jelképezi szenvedélyünket, dühünket, fájdalmunkat. Türelmetlen vágyunkat egy jobb élet után. Mert ha visszatekintünk a folyóra úgy gondoljuk, eleget tapasztaltunk már. Elég a rosszból. Nehezen fogadjuk el, az élet lényegét. Tapasztalni, tanulni, változni és formálódni. Jobbá lenni. Tegnap ott ültem a parton és meditáltam. Mi vár még rám?  Letisztul forrásvizem? Megszabadulok kicsit is hömpölygő, félelmeimtől, korlátaimtól? Tajtékzó vizem valaha nyugalomra, békére talál? Lecsendesedik az óceánhoz közeledve? Vagy vad hullámai pusztítást okoznak életembe? Ha így gondolkozom életemről, tudom, hogy a munka amit befektettem gondolkozásomba, érzésvilágomba, hitembe megtérül. Az óceán torkolatához közelítve elérem célomat. Lassan, de biztosan a folyó nyugalmával haladok utamon. Kívánom neked is a megbékélt, nyugodt mederben folyó életet. Legyen az életed a boldog, kiegyensúlyozott létezést. Gondold végig forrásodtól mostanáig lefolyt életed és dolgozz vized szabályozásán.

Búcsú

 

Amikor valaki eltűnik az életedből, és nem lehet visszacsinálni, hogy újra láthasd, hogy elmondhasd neki azokat a dolgokat, amiket akartál, (...) foghatsz papírt és ceruzát, és írhatsz egy levelet. Ez lehet végtelen hosszú vagy csupán egy szó. Leírod, hogy milyen ember volt. Csak amit érzel. Aztán ahelyett, hogy összehajtanád, meggyújtod, és a füstjét elviszi a szél, és a füsttel együtt a benned lévő fájdalmat is.

Én hiszem,hogy még évek múlva is el lehet mondani:) Szerintetek?:)

 


Előre:)

  • Érezni, vágyni, akarni, megkapni. Hallgass a szívedre, mosolyogj többet és merj kockáztatni.

Mi vagyunk mind

 

 

 

Az vagy, ami vagy. Sok minden belefér egy emberbe: tűz és hamu,

lobogás és szunnyadás, kegyetlenség és megbocsátás.

Hioszi Tatiosz

Az igaz út

 

Tegnap haza jött a lányom,és a párja. Este felé,mikor hármasban voltunk , előjött egy olyan téma, ami jó pár éve számomra nagyon fontos. Érdekes ,és izgalmas olyankor valakivel beszélgetni,ha teljesen két különböző meglátásból próbáljuk egymást meggyőzni igazunkról.Hát most ez történt.
A lányom párja nem hisz a spiritualitásban. Pedig mind azt tesszük. Vagy tudatosan, vagy tudat alatt. Élünk. És már maga az élet az. Mert ugye, ahogy múlik az életed , egyre tapasztaltabb , bölcsebb, nyugisabb leszel? Mi ez,ha nem egész életednek felismerése? Lehet tisztába se vagy vele,hogy mi ,miért történt veled az 50-80 év alatt, de a leckét, ami fel volt adva, megtanultad.
És azok, akik tudatosan élnek azokkal mi a helyzet? 
Szerintem sokkal jobb,könnyebb helyzetben vannak. Mert azokat az egyetemes felismeréseket amikre sok- sok évszázaddal ezelőtt már mások rájöttek,és leírtak ,vagy elmondtak nekik már csak alkalmazni kell. Persze ez a legnehezebb. Mert emberek vagyunk, akik hibáznak ,és akiket érzéseik irányíthatnak. És itt a lényeg! Az érzések felismerésében. A spirituális tanítás talán a legegyszerűbb tan, ami magában foglalja mind azt amire a vallások tanítani szeretnének. Szeresd magad,és ember társaidat. Élj,és élvezd az életet, de úgy,hogy másokat ne bánts meg. Ne okozz nekik fájdalmat. Segíts másokon. És ezeket az alap törvényeket nehéz betartani. Működik bennünk az irigység, gyűlölet, sértődöttség, agresszió. A féltékenység, önzőség. Ezeknek az érzéseknek a felismerése, segít abban,hogy tudjuk, nem jó úton járunk. Nem arra tartunk, ahová érdemes.Nem egy jó, szép, boldog , sikeres élet vár. 
Ha életedben csupa szerencsétlenség, rossz élmény , magány, csalódottság vesz részt, állj meg,és gondolkodj. Mi játszódik le benned: Milyen érzések munkálkodnak? Mert akkor rá jössz, mit kell másképp látnod, érezned. Sokan meditálnak, gyertyát, füstölőt gyújtanak.Könyveket olvasnak,és tanítókhoz járnak. De ezek mit sem érnek,ha nem értelmezik,és nem hasznosítják a tudást. Nehéz betartani ebben az anyagias, számító, érzéketlennek tűnő világban az Isten ,és az Élet működésének törvényeit. De nem lehetetlen !
Az érzések felismerése, kordába tartása, pusztító gondolataink, felcserélése olyan mechanizmust indít be amely által elérjük ,a számunkra vágyott életet. Ha tisztába vagyunk a bennünk munkálkodó , megismerjük saját énünket. Tudjuk gyengeségünk, erősségünk. Növelhetjük önbizalmunkat is. Minden amit el szeretnénk érni, bennünk van! Csak keményen, céltudatosan, menni kell előre. Ez a spritualitás számomra. Önmagam megismerése. A tudat,hogy mire vagyok képes,és mit szeretnék elérni. Megtaláljam a számomra fontos cselekedetet, munkát, embereket akikkel ,és amivel boldog,kiteljesedett, sikeres életet élhetek. Ezen az úton ugyanúgy van fájdalom,kétség, de több az öröm, béke, boldogság,és szeretet. Ezen az úton haladva nem vagy magányos. Ezen az úton nincs,hogy ne kapd meg amit kérsz. Mert az emberek örömmel segítenek. Indulj el,és tapasztalj! Tegyél magadért ! Állj meg,és nézd végig eddigi életed. Érezd az elhatározást,hogy sikeres, öntudatos, erős,mások számára segítséget nyújtó ember vagy. Ismerd meg magad,és emelkedj fel. Sok idő,és energia befektetésével eléred amit szeretnél. De el kell indulnod.És! nem szabad feladnod. Hát az út előtted.A döntés pedig a tied!
Kérdezz,és figyelj , tapasztalj.

/ Ha bármiben tudok segíteni, szólj,és a saját tapasztalatomat, felismerésemet, szívesen megosztom veled. /

GONOSZ A VILÁG

Valóban gonosz a világ,vagy mi emberek tesszük azzá? Egy szebb, békésebb ,csupa szeretet világot akarunk magunknak. Olvassuk, hallgatjuk a pozitív idézeteket. Járunk agykontrollra,és még csupa olyan helyre ,ahol okosságokat tanulhatunk az életünk változtatásának fortélyairól. De használjuk is azt a tudást amit azok a bölcsek számunkra leírtak, átadtak,akik sok , sok évvel ezelőtt ezeket megosztották . 
Vagy csak olvassuk,és hisszük,hogy ez által jobbá is vállunk?
A világ nem rossz!! A természet gyönyörű! Az állatok a fajfenntartásért ölnek. És csak annyit ami épp szükséges. Mi emberek tesszük gonosszá a világot. Azokkal az érzésekkel, gondolatokkal, cselekedetekkel, amit elkövetünk, érzünk, gondolunk. Harcban áll egónk a többi ember egójával. Örökös az irigység, gyűlölet, féltékenység, agresszió, hatalomvágy, A magunk szerencsétlenségét semmibe nézve, örülünk mások szerencsétlenségének. Ölünk a pénzért, szerelemért,és csak magáért az ölésért. 
Kihalt belőlünk az együttérzés, szánalom emberek ,és állatok iránt. Hatalom éhessé,. korrupttá válnak emberek a mámor érzésétől, amit éreznek ,ha irányíthatnak, dönthetnek emberek sorsáról. A világ nem gonosz!! Mi tesszük azzá. És neked ,meg ,aki ezt mondja,vagy gondolja a dolgod,hogy változtass rajta!!! Magaddal kezd! Nézd meg ,hogy te milyen világot képviselsz. Milyen érzéseid vannak. Változz! Örülj! Segíts! Bátoríts! És meglátod a világod átalakul:) Olyanná amilyenné te teszed:)

" Ha valaki gonosz gondolatokból beszél vagy cselekszik , 
a fájdalom a nyomába szegődik. Ha valaki tiszta 
gondolatokból beszél vagy cselekszik , a boldogság 
szegődik a nyomába, és úgy követi majd , akár az 
árnyék."

BUDDHA