Máté kollégám egy fura gyerek:) Az egész biztos, hogy neki a gépi munka maga a pokol. Szerintem ő az egyetlen e gyárban, aki akkor van elemébe, ha filozofálni kell,és érdekes témáról beszélgetni. Minden érdekli,és mindenhez hozzá tud szólni..
A múlt héten voltam olyan szerencsés, hogy vele egy helyen töltöttem el az amúgy monoton 8 órás munkaidőm. Olyan élményben volt részem, amit mondhatom , már nagyon rég éltem át.
Beszélgettünk, viccelődtünk,és Máté bemutatta nekünk szónoki képességét is. 
Nagyon fura volt az előadásmódja, és nyugodtan mondhatom hatásásos.
Nem volt olyan ember a közelünkbe, aki rögtönzött beszédére , ne figyelt volna fel . 
Aztán másnap elgondolkoztam. 
Milyen könnyű lehet minket embereket manipulálni. Nem sok kell hozzá. Egy jó , megnyerő kinézetű ember, jó , lelkesítő szöveg , és jó előadásmód.
Ha ez mind meg van,már kész a siker.Tömegeket lehet mozgósítani, cselekvésre késztetni.
Még akkor is, ha a szónoklat célja nem jó ügynek próbál propagandát csinálni.
Ezért szerintem jó ha az ember figyel,és nem csak a lelkesedés , az ami elindítja benne a tenni akarást, hanem a józan ész is.
Az idézet mondata szerintem bármelyik vallást gyakorló , "reklámozó" pap, hittérítő, vallásos ember szájából elhangozhatna, aki hatni szeretne embertárasira. De szükség van erre? Jó ez nekünk?
Hát van akinek igen. Szükséges a lelkesítés ,. Szükséges a valahová tartozás érzését táplálni.Szükséges sok embernek az a tudat,hogy van egy bizonyos közösség, ahol ő fontos,és számítanak rá. Nincs ezzel semmi baj , ha nem csap át a fanatizmusba a túlzott idea. Ha megtudjuk tartani egészséges , reális , racionális látásmódunkat. Ha megtudjuk húzni azt a határt, ami még normális rajongás, elkötelezettség egy eszme iránt. Máskülönben bármilyen jó ügy mellett teszed le a voksod, károddá is válhat. Egy jó ügy sokat adhat számunkra, de a túlzással sokat is veszthetünk.