Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Irány a Mars !!!


Az ember nagyon érdekes tud lenni. Mindenre kíváncsi. Mindent tudni, uralni akar. Elvakítja a telhetetlenség, hatalomvágy. A mérhetetlen gazdagság és a Föld kizsákmányolása nem szab határt álmaiknak. Számukra már nem elég az a hely ahol jelenleg élnek. Többet akarnak ! A Mars-ot. Pedig az élet rövid. Jó ha egy ember 90 évet is megél. Miért nem elég az ahol most élnek? Miért fektetnek tömérdek pénzt a világűr meghódítására? Miért akarnak földterületet maguknak a Mars bolygón? Miért keresik az élethez szükséges vizet, levegőt kint az Univerzumban? Tudom! Mert a Föld haldoklik. Az ózon réteg sérült. Egyre több az elsivatagosodott terület. Kevés az ivóvíz. Környezetkárosító anyagok szennyezik a földet, vizet, embereket, állatokat. Túlzsúfolt városok, forró aszfalt dzsungelek jellemzik lakóhelyünket. Kibírhatatlan a hőség, szárazság. Természeti katasztrófák söpörnek végig tájakon. Pár ezer ember hatalmi harca, mérhetetlen kapzsisága ide vezetett. Már érzik, valamit tenni kell. De ez a megoldás? Kilépni a világűrbe? Tönkre tenni egy érintetlen, ártatlan bolygót? Ott is elindítani a pusztítást? Milliárdokat költeni egy olyan álomra amit ők már meg se élnek? Csak azért, hogy nevük fent maradjon? Vagy komolyan kérdezem, miért? Számomra egyszerűbb és hasznosabb, olcsóbb megoldás lenne a Föld megmentése. Egy összefogás, mely visszafordítaná a kialakult helyzetet. Segítené az ózonréteg gyógyulását. Lassítaná a globális felmelegedést. Megállítaná az Északi –sark gleccsereinek, jéghegyeinek olvadását. Óvná az esőerők fáit, óceánok vizeit. Kiemelkedő figyelmet szentelne az állatvilágra. Orvosolná az éhezést a világ elmaradott részein. Beszüntetné a fegyverkezést, háborút. Lehetetlenség? Nem hinném. Hisz a Mars is lassan elérhető az emberiség számára. Nincs lehetetlen! Csak épp az a kevés ember nem akarja! Mindenki felett állónak képzelik magukat. A haszon vezérli tetteiket. Jó lenne hinni, tudni, hogy magukba néznek. Megmentik a földet, ahol élünk. És nagyra törő szándékukat félretéve békén hagyják az Univerzumot. Hisz lehet élet más bolygón is, amiről mi emberek nem tudunk. Elpusztítani úgy, hogy magunkra gondolva esélyt nem adtunk számukra a békés élethez önzőség.

Most

 

"Képzeld el a Földet az emberi élettől mentesen - kizárólag növényekkel és állatokkal benépesítve! Gondolod, akkor is lenne múlt és jövő? Vajon akkor is lenne értelme az időről beszélnünk? A "mennyi az idő?" vagy a "hányadika van ma?" kérdés - ha lenne ott bárki is, akitől megkérdezhetnénk - teljesen értelmetlenül csengene. A tölgyfa vagy a sas csak összezavarodna az ilyen kérdéstől."Hát természetesen most van. Az idő: most. Mi más lehetne?"

Eckhart Tolle


Te is látod???

 

Haldokló föld, legyilkolt fák,
fuldokló égbolt néz le ránk.
Minden csak pénz, papír és szám,
és hullaszag a lépteink után,
de ébrednünk kell, még nem késtünk el talán.

Anti Fitness Club

Magyar országon is egyre gyakoribbak a pusztító viharok. A perzselő hőség. Te mit teszel,hogy ha csak egy kicsit is,de megakadályozd a klíma változást, Föld szennyeződését?

 

Otthonunk

A természet apró szigetekre szorult vissza a hamis és mesterséges világ tengerében, szigetekre, ahova az ember ellátogathat megcsodálni, fényképet készíteni a lakóiról - legyen szó állatokról, növényekről, fákról, sziklákról, folyókról vagy hegyekről, mintha valami különleges kiállítási darab lennének egy múzeumban, anélkül, hogy felfogná, hogy valaha ezek a sziklák, völgyek, folyók nem védelemre szoruló örökség voltak, hanem saját otthonunk, saját szupermarketünk, saját iskolánk. Egyszóval a saját bolygónk.

Kilian Jornet

(foto: Balassagyarmat-Nyírjes Fűvész kert)

Aranyosi Ervin: Földünk, világunk

Aranyosi Ervin: Földünk, világunk

Tudod a Föld egy óriás labda,
gurul körbe a nap körül.
Gyönyörű kék sok-sok darabja,
ahol a víz, a tenger ül.
Zöldek a rétek és az erdők,
ahol élnek az állatok.
Fehérek fenn a bárány felhők,
ahol csak gépen szállhatok.

Amerre nézel láthatsz szépet,
nappal a nap reád ragyog,
éjszaka meg, ha holdad nézed,
pislognak rád a csillagok.
Nézz meg egy gyönge kis virágot,
nincs két egyforma levele,
kis szirmokat a Napra tátott,
sosem tud betelni vele.

Nézz meg egy fát, erős a törzse,
öleld csak át, ha kedveled!
Földi erőket gyűjtve össze,
feltölti cseppnyi testedet.
Földünkön él megannyi állat,
láthatsz vizekben halakat.
S ha szemed felhőket csodálgat,
arra repülnek madarak.

Vannak vadak, kik vadon élnek,
s olyan, mely ember körül él.
Van, mely örül, hogy velünk élhet,
s van, mi rejtőzik, mivel fél.
Tekints reájuk szeretettel!
Földi lakók ők, tudhatod.
Legyen jó gazdájuk az ember,
becsülj meg minden állatot!

Nézd meg az emberek világát,
Szerethetők mind, úgy hiszem!
Egynek sem lelnéd pontos mását,
különbözünk mind, ennyien.
A változatosság gyönyörködtet,
vannak hát jók és kedvesek.
S vannak, kik jót tanulni jöttek,
s vannak még “vadóc” emberek.

Szeretnéd Őket jobbnak látni?
Küldj hát nekik egy szép mosolyt!
Cserébe nem kell semmit várni,
de tudd, szívükbe fény hatolt.
Varázsold szebbé, most a földet,
legyen boldog, ki rajta él!
S ahogy nősz, jön majd száz más ötlet,
hogy boldog földlakó legyél!

A TERMÉSZET NEM ADÓZTAT

 

Valamelyik nap olvastam egy meghökkentő hírt. Bármennyire is töröm a fejem nem értem a lényegét. Nem értem miért találták ki az okosok és miért akarják bevezetni.Miért akarnak még abból is hasznot húzni és kinek lenne belőle haszna amit a természet ingyen megad.
A mi nagy okos politikusaink beterjesztettek egy javaslatot miszerint aki az esővizet összegyűjti adózzon. De még ettől is furább a tehén szellentési adó. Igen,még olyan is van már.Persze ez még csak nyugaton,de ami késik,nem múlik. Idővel biztos itthon is lesz.Persze,megértem én,hogy mind a Föld környezete védelmére jön létre. Csak épp túlzásnak tartom. Az esővíz összegyűjtésével a gazdák földeket öntöznek. Az így termelt zöldség,gyümölcs kerül a boltokba,asztalunkra. Nem inkább dicsérni,méltányolni kellene munkájukat,fáradozásukat?
Nem inkább arra törekedni,hogy a parlagon heverő föld újra megművelt,gondozott állapotba legyen? Nem inkább arra törekedni,hogy a káros anyagokat kibocsájtó gyárak a nagy haszonért cserébe óvó intézkedéseket hozzanak a föld javára?
Miért mindig a kisembereket sújt valami rendelet, adó ?
Fizetünk mint a köles. És,hogy hol a pénz? Azt senki nem tudja. A természet nem kér adót.De megtorolja,ha nem tisztelik. 
Hurrikánnal, árvízzel,földrengéssel tudtunkra adja,nem győzhetjük le.Tisztában vagyok vele,hogy akik döntéseket hoznak,sokszor önös érdeküket is figyelembe veszik:( Mert emberek és kapzsik.De érdemes harácsolással pénzt szerezni és nem törődni a bolygó jövőjével? Nem foglalkozni azokkal a kisemberekkel akik a napi munka mellett még gondozzák kicsi kertjüket? Érdemes a pillanatnyi hatalmi mámort élvezni, miközben saját unokája,dédunokája sorsát teszi tönkre a multikat előnyhöz juttató adózási kedvezmények rendeleteivel.
Kinek jó az elszegényedés, igazságtalanság, elégedetlenség?
Nem az adó a megoldás a problémákra. Hisz az eső esik.A tehén szellent. A nap süt. Számomra a megoldás az odafigyelés.Kevesebb műanyag, vegyszer.Több kerékpár út.Fák ültetése és gondozása. 
Iskolákban,óvodákban a természetre való figyelés tanítása.