Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Add meg gyermekednek

 

Ha azt szeretnénk, hogy a gyereknek megerősödjön az önbizalma, kérlek benneteket, ne alázzátok meg őt, ne nevezzétek tudatlannak, butának, szerencsétlennek, ügyetlennek, ne hasonlítgassátok össze a kárára másokkal. Inkább azt mondjátok el neki, hogy az ő korában ti is ugyanígy küszködtetek azokkal a dolgokkal, amikkel ő, álljatok mellé, erősítsétek meg abban, amiben jó! A modern pszichológia és pedagógia üzenete, hogy sugározz bizalmat! Nézz a gyerek szemébe, és mondd neki azt: tudom, hogy te ezt meg fogod tudni csinálni! Tudom, hogy képes vagy rá! Tudjátok, micsoda varázsmondat ez? Képzeljétek el, hogy nektek mondja ezt valaki teljes bizalommal és szeretettel! Ez olyan gyógyír a szívnek és olyan töltőerő, hogy a felnőtti kapcsolatokban is nagyon érdemes használni.

Bagdy Emőke


Egy anya mindent megtesz

 

Nehéz úgy írni,hogy ne sértsem meg a másik ember érzését, magánéletét.
Így csak a gondolataimat írom le. 
Szóval. Mit érezhet egy anya , aki egyedül neveli a gyerekeit. Gürizik,hogy mindenük meglegyen . Dolgozik,hogy iskolába járhassanak .Jobb életük legyen. 
Aztán derült égből villámcsapásként éri a hír,hogy az egyik gyereke beteg .
Nem is akármilyen betegség amit diagnosztizálnak a fiúnál. Csontrákkal kell felvennie a harcot.. Kell ennél rosszabb hír egy anyának?
Fogalmam sincs mi játszódhatott le benne abban a pillanatban,mikor megmondták neki .És azt se tudom elképzelni mit érezhet ilyenkor egy kamasz fiú, aki még alig élt. Aki bulizni, élni, csajozni szeretne. Akinek még az életet tiszta szívvel élveznie kellene.
Ilyenkor mindenkibe felmerül a kérdés. Miért a jó emberekre mér Isten ekkora csapást? Miért azoknak ad ekkora terhet, akiknek amúgy is van? Miért gyereknek kell szenvedni,mikor van rengeteg gonosz ember, aki megérdemelné a megpróbáltatást, szenvedést? Mit tudok én, aki csak ismerős vagyok ,ebben a helyzetben értük tenni? Erős lesz e az anya ,végig nézni fia harcát? Jó kérdések ezek ,és a választ csak Isten tudja. 
Azt mondják az okosok,hogy minden okkal történik az életünkben. Elhiszem. Talán oka van annak is,hogy egy gyereket,és anyát ,és a hozzájuk tartozókat ekkora megpróbáltatásnak teszi ki az élet. De mit akar a sors ezzel üzenni? Vagy a betegségnek nincs üzenet? Csak jön? Nem hinném. Minden betegségnek lelki eredete van,és üzen nekünk embereknek,hogy hol a baj. 
Gyógyszerek , kórház nélkül nincs gyógyulás, de ha a test mellett a lelket is gyógyítanánk talán gyorsabb, sikeresebb lenne a felépülés. Megpróbáltatásokkal idegőrlő várakozásokkal , teli időszak vár rájuk. Nehéz, gondokkal, akadályokkal teli sors jutott részükre . De hiszem,hogy jól fogják venni az akadályokat , és tartogat az élet számukra sok közösen eltöltött pillanatot is. 
Idővel minden rendeződik , és békében ,szeretetben tervezhetik a jövőt.
Nem szabad feladni a reményt,és hinni kell a gyógyulásban. Mert az erős hit, csodákra képes! És csoda van!