Címkefelhő
Feedek
Megosztás

Sorsunk

 

Eleinte magam is azt hittem, a sorsa mindenkinek meg van írva. Aztán, ahogyan minél több emberrel beszélgettem, úgy kellett rájönnöm, hogy ez nem teljesen így van. Dolgaink igenis tőlünk függnek. Pillanatok és lehetőségek vannak, és mi döntjük el, mikor melyiket választjuk.

Sándor András


Nézd végig a filmet, gondold végig életed !

    Nem tudtam mi a baj velem. Hisz állandóan dolgoztam. Még is. Volt bennem valami félsz. Valami hiányérzet. Állandó feszültség a munkanélküliség, pénztelenség, betegség veszélye miatt. Aztán egy nap magányos órámban lepergettem életem addigi történéseit. Végig gondoltam ismerőseimmel megtörtént eseményeket. És rájöttem. Rossz úton járok. Ha hagyom magam befolyásolni másoknak, rossz érzéseket, gondolatokat táplálni, akkor leragadok a szegénységben. Ha egy dologra fókuszálom gondolataimat, tetteimet csak azzal foglalkozom azt is váltom valóra. Mert így működik a világ, és a mi életünk. Az embernek döntést kell hoznia. Mit szeretne elérni még. Mi a vágya. Megkeresni a probléma gyökereit ami gátolta a lehetősségek sokaságának kiaknázásában. Arra jöttem rá, hogy mint elvállt nő félek az agressziótól, munkanélküliségtől. Félek a hajléktalanságtól és a betegségektől. Félek az anyagi összeomlástól, a banki tartozástól. Ez volt napjaim állandó gondolatai. Sokáig tettek róla, hogy ne is legyen más. Hisz ha bekapcsoljuk a tv-t mást se látunk,hallunk csak az aggasztó statisztikát,híreket. Sulykolják, mintha a szándékuk is az lenne, hogy féljünk. De végig gondoltam,hogy csak félelem lehet rossz hatással rám,ránk? Aztán rájöttem nem. Van más féle „csőlátás” is. Vannak akik pénzt hajszolnak, politizálnak, fanatikusan hívők. Banktól függő adósok. Minden pénzt divatra költők. No meg szenvedélyfüggők. És persze amit nem soroltam fel. Ezek az emberek mit látnak a világból magukon kívül? Jó ez így nekik? Látják azokat az összefüggéseket amiket mi a rájuk való odafigyeléssel,táplálással beindítottunk? Mert ez egy láncreakció. A tv-ből áradó agresszió hatással van ránk,amitől még jobban félünk. A politika hatással van ránk amitől kétely,bizonytalanság,gyűlölet, bosszú uralkodik el rajtunk. A pénz rabszolgájává vállunk a divat és a reklám hatására. Őrült módjára,kifulladásig képesek vagyunk hajtani,hogy meglegyen minden ami nem is fontos. Rájöttem, nincs mese, ki kell lépni a mókuskerékből. Szétnézni és látni, mire van igényem. Ami tényleg fontos a számomra. Nem hagyni, hogy uralkodjanak azok felettem akik semmit nem tesznek értem. Kizártam az életemből őket. Brüsszeltől se félek. De nem is támadom. És nem érdekel Orbán, de Gyurcsány se. Nem politizálok és nem rohanok boltba a legújabb kütyüt megvenni hitelre. Még a lakásomon jelzálog hitel jó pár évig adna okot a görcsölésre,de nem teszem. Lesz melóm, egészségem és jó kedvem,kitartásom ,hogy dolgozzak amíg csak bírok. Nem hagyom, hogy a az a rendszer ami nem " igaz" uralkodjon felettem.Mert az " IGAZ" rendszert én építem fel a saját hitem szerint.

A szó hatalma

 

 

Április 11 a "Költészet napja". A gyarmati Művelődési ház versekből összeállított műsorral ünnepelte ezt a szép napot. A műsor részeként még Juhász Ákos költő mesélt az életéről. 
Érdekes volt számomra az egyik kérdés, amit feltettek az idős költő számára.
" A szónak van ereje?"
Hirtelen azt gondolhatnánk,hogy nincs. De életemet vissza pergetve és végig gondolva a velem történteket,rájöttem,hogy igenis nagy ereje és súlya van minden szónak.
Talán két fontos dolog határozza meg egész sorsunkat. A gondolataink, után a kimondott szavaink ,amit tettek követnek. Tetteink pedig hatással vannak életünkre és környezetünkre. Ezért nagyon érdemes odafigyelni szavainkra,gondolatinkra. Még jó pár évvel ezelőtt szégyenlem ,de elég cifrán káromkodtam:( Aztán rájöttem,hogy igazából semmi értelme. Előbbre nem visz. Problémáimat nem oldja meg. Erőt nem ad. A buktatók csak kitartással, megoldás kereséssel, szorgalommal hárulnak el. El kell felejtenem a "Nem tudom, nem akarom, nem megy, ....." mondatokat. El kell felejtenem a " Hülye vagyok hozzá" és a többi hasonló gondolatot, mondatot.
Onnantól kezdve tudatosan vigyáztam szavaimra.
"Menni fog. tudom, megcsinálom."
Nemkönnyű feladat az elmére és szavunkra figyelni. És persze nem könnyű félelmeinket ,gátjainkat leküzdeni. Kényelmesebb panaszkodni, elfogadni rossz sorsunkat, helyzetünket,mint szembe nézni azokkal a gátakkal amit génjeinkkel kaptunk őseinktől. De saját és gyermekeink sorsa, boldogulása a tét. Hinnie kell minden embernek magában.Erősnek,szépnek,ügyesnek és boldognak lennie. Ez pedig panaszkodás, negatív gondolat által nem lehetséges.

 


Ítélkezés

„Másról soha ne ítélkezz, és ne bántsd meg se szavakkal, se tettekkel. Mert nem tudod, Őneki mi fáj belül a szívében, amit nem lehet kioldani és szélnek engedni soha. Fájó szívvel is lehet mosolyogni, csak nagyon nehéz, és nem tudja senki megérteni, amíg hasonlót nem élt át az életében.”

 


Idézet

„Mindenki maga irányítja a sorsát, mi magunknak kell megteremtenünk a boldogságunk okait, csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más.”
Dalai Láma