Ma egy ismerősöm kiposztolt a facén egy Geszti Péter idézetet. Nem teljesen értek egyet méltán sikeres híres emberünkkel. de van igazság a gondolatában.És ami a lényeg. A kitett poszt vitára késztette az embereket. Persze, ha vita elmérgesedik az már nagy gond.És mi magyarok nem tudunk szépen vitatkozni:( Azt meg végképp,hogy beismerjük, ha a másik félnek van igaza. Foggal, körömmel ragaszkodunk saját magunk kis hazug igazságához. Itt kezdődnek a problémák.
A megkezdett vita Geszti Péter-t próbálta cikizni ,és felszólítani,hogy írjon egy reppelve előadható himnuszt. Eljátszottam a gondolattal. Mi lenne ha egy ilyen remekmű létre jönne?:) Ha nem búskomor, negatív , lassú hangulatú dalra szomorkásan állnánk szilveszter éjjelén például.
Ha nem önsajnálatot,és reménytelenséget éreznénk országunk ,és magunk sorsa miatt. Ha himnuszunkat hallva boldogan,büszkén , vallanánk magunkat magyarnak.Mert lehetnénk öntudatos, bátor, elveiért kiálló , nép is. Büszkék lehetnénk, nyelvünkre, művészeinkre, feltalálóinkra, városainkra, tájainkra. De nem tesszük. Lassan azt is szégyelljük,hogy magyarnak születtünk. 
Elgondolkoztam azon is,mi lenne,ha a cikizést komolyan gondolva Geszti tényleg írna egy új ,pörgős , rappelve elő adható himnuszt. Talán nem is lenne baj. A mai korszak gyermekeinek kell a sztár , akikre felnézhetnek, követhetik. Tegyük fel,hogy megírja,és Majka, Gannxsta Zolee, Cutris, és a többi fene gyerek énekelné. Előfordulhat,hogy a dal szövege pozitív, felemelő, életörömöt sugárzó , humoros lesz? Előfordulhat,hogy jó példát mutatva az felnövő nemzedéknek , egy új, erkölcsi út mutatás is lehetne ez a himnusz? Miért ne? Nem ócsárolni akarom Kölcsey Ferenc himnuszát. Mindig elsírom magam,és mindig elérzékenyülök .Szeretem, mert rólunk szól. Csak azt is tudom,hogy gyerekeimnek mást szeretnék. És olyankor egy magyarságára büszke, vidám , sikeres , békés, életet élő felnőtt férfi,és nő képe lebeg lelki szemeim előtt. Ez sajna utópia:( A génjeinkbe van kódolva a pesszimizmus, kishitűség, ellenségeskedés. Rengeteg idő, energia, tudatosság kell még az évszázadok alatt belénk rögzült érzéseket , tapasztalatokat átalakítjuk . A múltat tisztelni, őrizni, szeretni , tudni kell !!! De a gondolkodásunknak változni. Az ország ,és a mi jövőnk függ attól,hogy mit gondolunk magunkról,és magáról a világról.
Ha mi ebben az országban élők, nem értjük meg saját honfitársainkat , ha ellenséget látunk szomszédunkban, kollégáinkban, mit várunk más ország szülöttjétől? Hogy gondoljuk hazánk felemelkedését? Vagy jó ez így ahogy van?
A vitát indító egyik hozzá szólás Geszti-t próbálta leminősíteni,de ha végig gondoljuk az egyik legszebb hazánkról szóló dalt, pont ő írta:) Tud ő ! Hogy nem mindenkinek tetszik, az már ízlés kérdése:)

 

 

"Magyarnak lenni annyi,mint a világ legszomorúbb himnuszát énekelni, a világ legnehezebb nyelvén. Nem csoda,  hogy nem értjük egymást,és panaszkodunk: már jövendőt is megbűnhődtük."

GESZTI PÉTER

 

https://www.youtube.com/watch?v=0cIvCSNrWzY